Športno društvo »Utrip« – povzetek:

Športno društvo »UTRIP« ustanovljeno l. 1998 deluje v vasi Zminec pri Škofji Loki. V začetku je delovalo v okviru pohodov in kolesarjenj. Sedaj že vrsto let upravlja z večnamenskim igriščem, kjer se razen določenih tradicionalnih prireditev kot je Prešernov pohod na Zavrh in še nekaj drugih dejavnosti, tudi vse odvija. V zadnjih letih je igrišče obogateno tudi z baliniščem, ki daje en poseben utrip tudi starejšim vaščanom in otroškimi igrali, ki vse skupaj pomladi. Društvo torej temelji na druženju, zabavi in vse to obarva s športnim duhom.

Več o društvu si lahko preberete na spletni strani društva, posledite pa jih lahko tudi na Facebooku: SPLETNA STRAN Športnega društva Utrip

Od ustanovitve do danes:

Ideja za ustanovitev športnega društva se je rodila Zevnik Aleksandru in Šorn Maksimiljanu na prvem kolesarskem maratonu 200 km alpskih cest leta 1996. Takrat so se po prevoženem maratonu zabavali omenjena dva in Gorazd Šorn, na vrtu gostišča Dežman na Kokrici. Ob podelitvi nagrad je med drugim dobilo pokal tudi društvo z največ udeleženimi člani na maratonu. To je bil prvi povod.
Kasneje je Aleksander zbral naslednje vaščane: Bohinc Mimi in Janez, Kalan Nataša in Tine, Šorn Magda, Maksimiljan in Gregor, Belič Ida in Slavko ter Zevnik Mojca in Aleksander, ki so ustanovitelji društva. Pod njegovim vodstvom so se začeli urejati papirji. Veliko mu je pri vsem tem pomagal Gorazd Šorn.
Na ta način je bilo športno društvo »Utrip« ustanovljeno l.1998, uradno v skladu s statutom društva pa je bilo ustanovljeno 11.01.1999. Prvi ustanoviteljski pohod na Lubnik je bil organiziran 17. junija 1999, s katerim je društvo pravzaprav začelo opravljati svojo pravo funkcijo. Takratni izvršni odbor pod vodstvom predsednika Aleksandra Zevnika se je trudil in opravil kar nekaj za člane nevidnih za društvo pa pomembnih nalog. Tako smo zaznamovali sam pričetek delovanja.

Takratnega predsednika je leta 2000 zamenjal Niko Bokal, ki še zdaj uspešno predstavlja športno društvo »Utrip«. Pri vseh ovirah pa mu uspešno pomaga izvršni odbor. Za časa njegovega mandata se je v Zmincu zgradilo košarkarsko in otroško igrišče ter balinišče. To je bilo mogoče le s takratnim močnim gradbenim odborom (Rupnik Jaka, Kalan Tine in Dolenc Janko), posebna zahvala gre tudi g. Stanetu Rupnik in Občinarjem, ki so prisluhnili našim željam. Za postavitev igrišča se v tem primeru zahvaljujemo vsem krajanom, ki so s denarnimi prispevki omogočili izvedbo izgradnje. Poleg postavitve športnega objekta se je v tem času uspešno prijel tudi

“Prešernov pohod na Zavrh”, ki poteka z leta v leto sedaj že v tradicionalnem duhu. Izvedeno je bilo nekaj veselic, kresovanj in tekmovanj različnih športov (floorball, košarka, kolesarjenje, balinanje ipd.).

Še za časa Zevnikovega predsedovanja se je ustanovila sekcija avtokros, ki samostojno deluje pod vodstvom športnega društva Utrip. Do leta 2010 je sekcija za avtokros redno organizirala dirko za državno prvenstvo v avtokrosu. Ima številne športne funkcionarje in sodnike, ki gostijo tudi na številnih avtomobilističnih hitrostnih tekmovanjih (rally, gorsko hitrostne dirke, ipd.),
poleg teh pa ima tudi voznika Iva Bokala, en del časa pa tudi Matijo Rakovca. Le ta sta osvojila razne dosežke, bila celo državna prvaka.Od leta 2010 do 2013 je društvo imelo nekaj krize s svojo aktivnostjo. Ker mladina ni bila pripravljena, da bi stvari prijela v svoje roke, obstoječe vodstvo pa je bilo izčrpano in brez volje, se je društvo zavilo v spanec in utripalo le kolikor je pač res bilo potrebno za njegov obstoj.V leto 2013 je društvo stopilo z novim rekom: »Čas za nove korake«. Srečanje za pripravo novega vodstva je bilo uspešno, skupščina (9.4.2013) je bila izpeljana po planih in tako so bili postavljeni novi temelji za izpolnitev novih ciljev.

Vse vabimo, v kolikor še niste, da se nam pridružite na naši Facebook strani in izberite Všeč mi je, računamo pa v kratkem tudi na novo spletno stran, kjer boste prav tako sproti obveščeni o dogodkih v društvu.

Lep športen pozdrav,
Vaš ŠD »UTRIP«

ŠD Utrip

Info:
sdutrip@gmail.com


Društva

V KS Zminec aktivno deluje Športno društvo Utrip, društvo za športno rekreacijo, ki prireja  različne prireditve (kresovanje, avtokros Sopotnica ipd.)
Avtokros Sopotnica; Športno društvo Utrip Zminec že nekaj let uspešno organizira  odprto avtokros dirko za državno in pokalno prvenstvo republike Slovenije. Dirka Sopotnica 2010 je vpisana v koledar dirk za državno in pokalno prvenstvo Republike Slovenije.
Tekmovanja so organizirana na avtokros poligonu Sopotnica, ki ima naslednje značilnosti: dolžina proge: 475 m, nagib: 0 do 13 %, minimalna širina: 8 m,vzpon: 0 do 7 %.

Zbrala in zapisala:
Mojca Ferle

Skip to content