V teh dneh se bo na dom krajanov v Zmincu namestil defibrilator oziroma AED. Da bi ga znali uporabljati, smo pripravili tudi dve delavnici rokovanja z njim, hkrati pa se boste lahko podučili ali zgolj osvežili znanje temeljnih postopkov oživljanja.

Statistično obstaja 40 – 50 % možnost, da bomo defibrilator potrebovali prav doma, zato je zelo pomembno, da prvo pomoč in temeljne postopke oživljanja znamo nuditi in hkrati vemo, kje se defibrilatorji v lokalnem okolju nahajajo. Glede na gosto poseljenost jedra vasi Zminec, se je kot ena boljših lokacij izkazal prav dom krajanov, do katerega lahko večina pride prej kot pa reševalci iz Loke. Ko gre zares namreč šteje prav vsaka minuta in prav vsakdo lahko pomaga sočloveku, tudi otroci.

To bo že tretji defibrilator v krajevni skupnosti Zminec. Ker je zelo dobro vedeti, kje se nahajajo, naj spomnimo:

  1. se nahaja v obratu Knauf Insulation v Bodovljah
  2. se nahaja ob vojaški cesti na hiši gospe Vide v Breznici, doniralo ga je društvo KOLOKA
  3. se bo v naslednjih dneh znašel na fasadi zadružnega doma v Zmincu

Upamo, da nam v naslednjem letu uspe pridobiti še enega, za športni park Zminec, kjer je frekvenca obiskovalcev precejšnja.

Prvi termin delavnice je sreda, 11. december 2019 ob 18. uri v domu krajanov, drugi termin delavnice, v sodelovanju s ŠD Utrip pa je prav tako sreda, 18. december 2019 ob 18. uri, prav tako v domu. Če bo izkazani interes večji (kar seveda upamo da bo), bi na pomlad naredili vsaj še en dodaten termin, morda kar na prostem, v športnem parku Zminec. Znanja ni nikoli preveč, prav temeljni postopki oživljanja pa so znanje, s katerim bi morali biti opremljeni prav vsi. Od mladih do malce manj mladih. Ker je število udeležencev na posamezno delavnico omejeno na 15 ljudi, vas lepo prosimo, da svojo udeležbo za oba termina javite na e-naslov: krajevnaskupnostZminec@gmail.com ali na telefon 040 836 818. Lepo povabljeni tudi k delitvi informacije med svoje sosede. Hvala lepa.

Zahvaljujemo se podjetju Knauf Insulation d.o.o., brez katerega defibrilatorja ne bi bilo.

OPOMBA: priletelo je par vprašanj, če je potrebno udeležbo na delavnici plačati. Nikakor NE, delavnica je za udeležence le te POPOLNOMA BREZPLAČNA.

Defibrilator/AED
Skip to content